Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України

image_pdfimage_print

Редька олійна

Оригінатор: Інститут хрестоцвітих культур Національної академії аграрних наук
Сорт занесений до Реєстру сортів рослин України у 2000 році захищений авторським свідоцтвом №954.
Сорт інтенсивного типу, стійкий до посухи та осипання, середньо стійкий до вилягання. Ураження хворобами – середнє.
Сходи зелені. Кущ рихлий. Листки світло-зелені, ліроподібні, перистонадрізані, опушені, зі зморшкуватою поверхнею.
Антоціанове забарвлення відсутнє. Суцвіття – китиця з білими, рожевими та фіолетовими квітами. Стручок циліндричної форми з гострим кінчиком, не розтріскується. На одній рослині до 150 стручків.
Середня врожайність – 14,8-16,4 ц/га. Вміст жиру – 37,4%, білка – 27,2%.
Укісна стиглість настає через 45-50 днів, насіння достигає через 90-95 днів після сівби. Післяукісні посіви формують понад 300 ц/га високобілкової маси. У 100 т зеленої маси містить 12-16 к.о., 12-14% сухої речовини, 26-29% сирого протеїну, багата на мінеральні сполуки.
Зелена маса добре поїдається тваринами. Олійна редька посіяна на сидерат покращує фізичні і агрохімічні властивості грунту, зменшується небезпека ураження хворобами, стимулює підвищення врожаю наступних культур.