Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України

image_pdfimage_print

Ріпак ярий

Ярий ріпак вирощують в Україні з ХІХ століття. Вже наприкінці минулого століття його культивували в багатьох господарствах України й одержували досить високі врожаї. Цьому сприяє та обставина, що на одній рослині ріпаку може утворюватися близько 4000 квіткових зачатків. На жаль, цей великий потенціал продуктивності наприкінці використовується лише на 5-10%.
Останніми роками ріпакове насіння стало одним із найкращих валюто обмінних продуктів сільського господарства, воно має постійний попит на внутрішньому і зовнішньому ринках. Для України ріпак має насамперед експортне значення. Тим більше, що нинішні 00-сорти ярого ріпаку, зокрема селекції Івано-Франківського інституту АПВ УААН, мають потенційну врожайність насіння 30-35 ц/га.